Bron: éénLandgraaf
Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad uitgesproken om gemeenschapshuis “de Residentie” in Abdissenbosch graag te willen behouden op de huidige locatie. Maar hoe zit dat nou precies? Graag leggen we de ontwikkelingen hieronder uit.
In de raadsvergadering stond het gemeentelijk Accommodatiebeleid 2025-2035 ter discussie. Onderdeel van dit beleid (in de portefeuille van GBBL wethouder Janssen) was dat onderzocht zou moeten worden of elders in Abdissenbosch of omgeving een nieuw gemeenschapshuis gerealiseerd zou kunnen worden. Gemeenschapshuis “de Residentie” dreigt in de huidige vorm namelijk waarschijnlijk te verdwijnen.
De Residentie, die in particuliere handen is, wordt namelijk mogelijk verkocht aan een projectontwikkelaar die graag woningen wilt realiseren op deze locatie. Zowel EenLandgraaf als OPL zien het belang van dit gemeenschapshuis voor de bewoners en verenigingen van de omliggende buurten en zijn van mening dat op de huidige locatie helemaal geen woningen gebouwd mogen worden. Dat zou immers tot gevolg hebben dat de Residentie onacceptabel verkleind zou worden of op een andere plek gebouwd zou moeten worden. In het uiterste geval, als uit dat onderzoek zou blijken dat het niet haalbaar zou zijn om elders een gemeenschapshuis te realiseren, zouden de buurten Abdissenbosch, Namiddagsche Driessen en Parkheide zelfs helemaal geen gemeenschapshuis meer kunnen hebben. Voor ons een totaal onacceptabele situatie!

Om dat risico te voorkomen, en de Residentie op de huidige locatie en grootte te kunnen behouden hadden wij (EenLandgraaf en OPL) in de vorm van een motie een verzoek aan het college voorbereid om te voorkomen dat CDA wethouder Smeets medewerking zou verlenen aan een eventuele wijziging van het bestemmingsplan op die locatie. Deze motie zou dan ervoor zorgen dat bouwen van woningen op deze locatie in elk geval niet mogelijk zou worden. Omdat wij het belangrijk vinden om zoveel mogelijk draagvlak voor dit besluit te krijgen, hebben we besloten deze motie ruim vooraf te delen met de gehele gemeenteraad.
De 2 coalitiepartijen GBBL/CDA hebben onze motie goed gelezen en onze doelstelling om de Residentie te behouden en woningbouw op deze locatie te verbieden, daarna omgezet naar een aanpassing (amendement) van het ter besluitvorming voorliggende Accommodatiebeleid. Dat amendement heeft dezelfde strekking en doelstelling als onze motie en vraagt daarbij tevens een haalbaarheidsonderzoek te doen of op de huidige plek een nieuw gemeenschapshuis gerealiseerd kan worden. Aangezien met dit amendement ook aan de wensen van EenLandgraaf en OPL voldaan zijn en er blijkbaar al draagvlak in de meerderheid van de raad voor was, hebben wij onze motie ingetrokken en het amendement gesteund, net als bijna alle andere partijen in de gemeenteraad.
Is daarmee 100% zeker dat de Residentie in de huidige vorm behouden zal blijven? Helaas is dat NIET het geval.

In de voorbereiding van de raadsvergadering hebben wij namelijk ontdekt dat op deze locatie afgelopen jaar een bestemming “Maatschappelijk” gezet is, wat betekent dat er sowieso al geen woningen meer gebouwd mogen worden. Er mogen echter sinds die aanpassing wel zorgwoningen gerealiseerd worden. Dat wisten de coalitiepartijen blijkbaar niet, wat hun amendement deels overbodig maakte voor wat betreft het verbieden van (normale) woningbouw. Ook bleek het college in 2023 al eens positief op een principe verzoek van de project ontwikkelaar gereageerd te hebben om op deze plek zorgwoningen te realiseren, met daarbij een kleine maatschappelijke ruimte met een oppervlakte van 14m bij 14m. In die ruimte zouden grotere verenigingen, zoals CV de Pänkes, echter geen gebruik van kunnen maken.
De fractie van EenLandgraaf heeft in juni 2024 het college gewezen op een kettingbeding in de leveringsakte van de huidige eigenaar. Dit was het college bij het afgeven van bovenstaande positieve reactie op het principeverzoek van 2023 nog niet bekend. In de akte staat duidelijk dat bij een verkoop van de Residentie de nieuwe eigenaar ervoor dient te zorgen dat alle verenigingen en stichtingen die gebruik maken van de Residentie, een onderkomen dienen te behouden en dat de basisscholen deze locatie als gymzaal zouden moeten kunnen blijven gebruiken. Gelukkig heeft wethouder Janssen sindsdien meermaals aangegeven zich aan dit kettingbeding te willen houden waardoor het voor de projectontwikkelaar in elk geval niet mogelijk zou worden een te kleine gemeenschapsruimte te realiseren.

Tijdens de raadsvergadering gaven de wethouders aan dat de projectontwikkelaar na die eerste plannen van 2023 geen zorgwoningen meer wil realiseren maar wel algemene woningen. Dat past dan weer niet in het huidige bestemmingsplan. Indien de projectontwikkelaar echter weer terug zou gaan naar zijn oude plannen, bestaat helaas alsnog het risico dat de Residentie in de huidige vorm verdwijnt. Mocht dat alsnog gebeuren, hopen wij dat in het nieuwe gebouw wel voldoende ruimte blijft voor de gebruikers, zoals het kettingbeding voorschrijft.
In elk geval heeft de voltallige gemeenteraad in de raadsvergadering beide wethouders verzocht zich maximaal in te zetten om de Residentie hoe dan ook te behouden middels het huidige gebouw of nieuwbouw, hetgeen een krachtig signaal is naar de project ontwikkelaar. Hopelijk zal deze daardoor besluiten van de koop van het gebouw af te zien. Mocht de projectontwikkelaar dat inderdaad doen, dan is de gemeente aan zet om op basis van het in het amendement gevraagde haalbaarheidsonderzoek het huidige pand te behouden of nieuwbouw te plegen. Hierbij zal dan sowieso samen opgetrokken worden met de Stichting Samen Sterk, welke zich net als EenLandgraaf en OPL in het afgelopen jaar sterk heeft gemaakt om de Residentie te behouden. De resultaten van dat haalbaarheidsonderzoek mogen dit jaar nog verwacht worden, heeft de wethouder toegezegd.
Natuurlijk blijven wij dit dossier op de voet volgen…